I «Livet etter Danvik» møter du tidligere Danvik-elever som har gjort karriere i bransjen. For disse startet det hele på Danvik og siden har de jobbet seg opp og fram.

William Gundersen

Skuespill for scene og film 2017/2018

Hva jobber du med nå?

– For tiden så jobber jeg ikke i en bedrift, men jeg går på mitt tredje og siste år som skuespillerstudent på NSKI Høyskole i Oslo. Vi går nå i gang med å jobbe med bachelorforestillingene som skal spilles i juni. Vi skal også jobbe med 2. klasse registudentene på et 10 minutters kortfilmprosjekt. Jeg prøver også å få gått på auditions, gjøre selftapes og selvfølgelig ta skuespillerjobber ved siden av studiene (hvis det skulle dukke opp noe).

Etter året på Danvik, hvor gikk veien videre?

– Året etter Danvik flyttet jeg tilbake til hjembyen Sandefjord sommeren 2018. Jeg tror ikke jeg var helt klar for studier og Oslo-livet enda. Jeg prøvde å frilanse litt mens jeg bodde hjemme. Jeg gjorde et par statistoppdrag og noen kortfilmer. Sommeren 2019 var jeg heldig å få spille i "Toråsspelet" på Tjøme. Dette var første gang jeg fikk spille og jobbe med profesjonelle skuespillere og ikke minst med selveste Rein Alexander. Høsten 2019 startet jeg på min bachelor i skuespill. Jeg spilte også karakteren Mons i dramaserien "Alt du elsker", som ble sluppet på Discovery+ i februar i år.

Hva har Danvik betydd for din karriere?

– Jeg vil si at det var på Danvik Folkehøgskole det hele begynte for meg. Det var der jeg fant ut hva som er lidenskapen min og hva jeg virkelig hadde lyst til å satse på. Et gøy minne å se tilbake på var da vi satte opp "Prosessen" av Franz Kafka. Denne forestillingen jobbet vi med i flere uker. I en stor rettsalsscene spiller jeg hovedrollen Josef K. I det scenen er ferdig og jeg går backstage, merker jeg det kribler i magen og jeg er full av energi. Det eneste jeg klarer å tenke er "Yes. Jeg skal bli skuespiller", he he.

Hva er ditt beste tips til de som vil inn i bransjen?

– Oh! Her har jeg litt på hjertet: Jeg tror man bare må jobbe på og finne sin egen vei inn i denne bransjen. Søke på alle slags relevante skuespillerjobber. Dra på auditions, gjøre selftapes - og av og til kan det være lurt å sende eposter til casterne med f.eks. nye bilder og showreel. Det er heller ikke så dumt å dra på visninger, førpremierer og andre bransjetreff. Dette er en veldig tøff og krevende bransje med mange om beinet og man er nødt til å være synlig. Å få kontakter og bygge nettverk er også en del av jobben. De fleste skuespillere opplever også lengre perioder hvor man ikke har jobb. Det kan være veldig lett å miste motivasjon og tenke at man ikke er god nok. Noe av det viktigste jeg tenker er at man bygger en egen identitet og selvfølelse som skuespiller, og at man selv vet hva man er god for. Det har hjulpet meg veldig på veien og til dit jeg er i dag.

Hva er ditt beste Danvik-minne?

– Det tror jeg må være USA-turen da vi dro til Los Angeles. Alle utfluktene og de inspirerende foredragene. Virkelig et minne for livet.