Da Marie Belseth Sanden (19) begynte på Danvik Folkehøgskole ante hun ikke hva hun ville gjøre videre. Nå har hun søkt journalistikkstudiet i Volda og drømmer om en jobb i NRK P3.

Helt siden Marie gikk i første klasse på Skien videregående skole har hun visst at hun ville gå et år på folkehøgskole før hun valgte videre studier. Hun gikk dramalinja på musikk, dans og drama, men etter ti år med skuespill hadde hun lyst til å drive med noe litt annet. - Jeg ville utfordre meg selv ved å prøve noe nytt sier Marie, som nå har mange timers livesending, podkastserie og en radiodokumentar på CVen.

Fant ut hva hun ville
Marie oppfordrer alle til å ta et år på folkehøgskole. Selv om hun hadde noen ideer til hva hun kunne tenke seg å studere, har året på Radio og podcastlinja på Danvik tatt henne i en helt ny retning. Marie hadde ingen medieerfaring da hun starta, men var glad i å høre på podkast. – Jeg syntes det hørtes gøy ut å være programleder og være direkte på lufta, men også å få lage podkast. Det var det også, bekrefter hun. På Danvik har Marie falt for radio- og lydproduksjon. Nå gleder hun seg til å studere journalistikk. Hun tenker å velge fordypning i radio. Drømmen er å jobbe med radio og aller helst i NRK P3. Nå er Volda neste stopp.

Marie mener det er flere grunner til at det er lurt med et år på folkehøgskole før videre studier. – Jeg fikk et år til på å finne ut hva jeg ville og har fått prøve det jeg skal studere i praksis. Nå vet jeg at jeg trives med det, forklarer Marie. Så legger hun til at det var godt å få et år uten karakterpress hvor hun kunne lære noe nytt mens hun har hatt det gøy.

Marie unner alle å få et helt annerledes år. – Jeg har lært så mye av å bli kjent med andre mennesketyper som jeg ikke har kjent før. Det har vært gøy og viktig, mener hun. Danvik-eleven peker også på at det å få erfaring med å bo hjemmefra, men i veldig trygge rammer er å anbefale.

Skikkelig kick
– Vi har fått veldig god opplæring og gode råd om hvordan vi kan styre en sending. Oppfølgingen etter programmene har jeg også lært mye av, forklarer Marie. Hun syns det er ekstra gøy å være programleder. – Det har vært morsomt å teste ut egne spalter og konsepter og se selv hvordan ting fungerer, samtidig som vi får tilbakemeldinger, forklarer Marie. Det å være på lufta på direkten er et skikkelig kick, ler hun.

Marie kan anbefale Danvik, enten du har medieerfaring fra før eller ikke. – Her lærer vi det vi skal fra bunnen av og vi lærer også av andre elever som har erfaring fra før, forklarer Marie. Hun har satt veldig pris på at læreren på linja møter alle elevene på det nivået de er. – Læreren min er viktig for det jeg har lært om faget, men hun bryr seg også om hvordan det går med meg som menneske, forklarer Marie, og tenker at dette er noe av det som er spesielt på en folkehøgskole der lærerne også er på skolen på elevenes fritid.

Skjønte ikke at det var SÅ sant
Da Marie starta på Danvik så hun for seg at det skulle bli veldig sosialt. – Til tross for det har det skjedd mye mer enn jeg kunne forstille meg. Det er alltid noe som skjer og noe å være med på hvis du vil. Jeg skjønte ikke før jeg begynte at det på var så sant, sier Marie entusiastisk.

Hun forklarer at Radio- og podcastklassen har vært mye i Oslo. – Det er ikke lange veien fra Danvik, så vi har sett mye av bransjen og fått være med på mange sendinger og besøk, sier hun, og legger til at hun anbefaler alle et år på Danvik.