Dana flyktet alene fra Syria til Norge, gikk TV-linja på Danvik, og har nå fått både erfaring og fotfeste i mediebransjen. Folkehøgskolen hjalp henne til å bli både faglig, språklig og sosialt sterk.

Dana Khalouf fikk sin fot inn i den norske mediebransjen blant annet med sin sterke dokumentar om flukten fra Syria til Norge. Dokumentaren lagde hun som elev på Danvik – hvor hun også utviklet andre mediefaglige og menneskelige talenter.

Hva var dine første erfaringer med Danvik?

– Da jeg begynte på Danvik hadde jeg bare bodd i Norge i halvannet år. Starten var vanskelig. Språket og alt var nytt! Men etter hvert fikk jeg mange venner, og ting ble bare lettere og lettere.

Hvordan var det å bo på skolen?

– Litt spesielt å dele rom med noen, men det var jo veldig nyttig. Hun jeg bodde sammen med var så hyggelig og snill. Det var så bra for meg å lære hvordan nordmenn er, og hvordan de tenker. Folkehøgskolen gjør at man blir mer sosial, og det hjalp meg selvfølgelig til å lære norsk!

Faglig sett, hva fikk du ut av Danvik?

– Jeg gikk på TV-linja, og gikk også andreåret med praksis. På førsteåret fikk vi i oppgave å lage dokumentarfilm. Det var Tonje (lærer på TV-linja) som sa at jeg hadde en fantastisk egenopplevd historie som jeg måtte fortelle. Så da gjorde jeg det, etter mye oppmuntring. Dokumentaren heter Flukten, og jeg fikk viktig erfaring med å lage en film fra start til slutt. Den har vært medvirkende til å gi meg både praksisplassen i Novemberfilm og senere jobben i NRK. Jeg bruker fremdeles den filmen jeg lagde på Danvik når jeg søker på jobber.

Hva har du jobbet med i NRK?

– Jeg har levert til de fleste plattformer og laget videoreportasjer til radio, TV og sosiale medier. Jeg fikk denne jobben på grunn av Danvik. I jobbintervjusituasjoner har arbeidsgivere blitt imponert over hvor mye kunnskap jeg har. I tillegg har det vært viktig at jeg har lært å snakke godt norsk, til tross for at jeg ikke har bodd her så lenge.

Hva skal du gjøre nå?

– Nå har jeg kommet inn på bachelorstudiet i journalistikk på Kristiania, så jeg starter til høsten!

Hva vil du si til nye studenter eller dem som vurderer å søke seg til Danvik?

– Danvik er veldig, veldig bra for dem som har lyst til å jobbe i mediebransjen. Det er rett og slett en god mulighet, det kan jeg si. Du får mye nettverk, blir mer sosial, lærer masse, og møter folk fra hele landet – folk med forskjellige erfaringer. Jeg har fortsatt mange gode venner fra Danvik som jeg holder kontakt med, blant annet bestevennen min!

Se Danas dokumentar Flukten her.