Danvikelever vant i mars to Amanduspriser. Under den digitale prisutdelingen gikk de av med seieren for beste dokumentarfilm og publikumsprisen.

Elise Augestad som går TV-produksjonslinjen på Danvik i år vant Amandus Ung med dokumentaren «Kontrasten».

-Det er veldig stas å vinne. Da de leste opp begrunnelsen fikk jeg en følelse av at det var min dokumentar. Jeg ble veldig overrasket og glad. Det føles veldig gøy å ha vunnet en Amanduspris, fordi det er en såpass gjev pris blant unge filmskapere.

Juryens begrunnelse:

«Vinneren av prisen for Beste dokumentar er intim og genuin, og tar opp et svært dagsaktuelt tema. Filmen slipper oss inn i en lukket verden vi ikke visste mye om fra før, og som denne gangen viser seg å bli enda mer lukket enn vanlig. Med en blanding av varm humor og sår oppriktighet tas vi med på en reise gjennom en uvanlig tid, og får smake på både fellesskap og ensomhet. Klippen er gjennomtenkt og organisk, og får vendepunktene til å kjennes både overraskende og naturlige. Juryen takker filmskaperne for å ha gitt oss et annet perspektiv på koronatiden, fra ungdommer som ikke er redde for å fortelle hva de føler».

Planen gikk i vasken

Da TV-produksjonsklassen fikk i oppgave å lage en dokumentar hadde Elise en helt annen plan for filmen sin, men 2. bølge av koronapandemien gjorde den vanskelig å gjennomføre. Plutselig fikk skolen påvist ett koronatilfelle og alle ble satt i karantene i ti dager.

-Da vi ble satt i karantene tenkte jeg at dette var noe jeg ville dokumentere og se tilbake på. Vi er jo i en spesiell tidsepoke som vil være verdt å se tilbake på, så da ville jeg fange øyeblikkene som oppsto under karantenen.

Tittelen på dokumentaren “Kontrasten” oppsto da folkehøgskoletilværelsen ble snudd på hodet.

-Det gikk fra å være veldig sosialt, til at vi måtte sitte inne på rommene våre uten lov til å gå ut, og det opplevdes som en stor kontrast. Jeg filmet mest mulig i karantenetiden slik at jeg hadde mye materiale å velge mellom. Jeg jobbet mye med å finne de mest interessante og fine øyeblikkene og ta med det som tilførte filmen noe ekstra, forteller hun.

Fra dans til TV

For 20-åringen fra Porsgrunn har dans vært hennes store lidenskap. Hun gikk danselinja på Skien videregående skole og hadde lite erfaring med film og klipp fra før. «Kontrasten» er den første filmen Elise noen gang har laget og at hun vant Amandusprisen kom som en stor overraskelse.

-For meg var det stort bare å bli nominert. Siden jeg hadde lite erfaring med å lage film fra før var det bare å prøve seg frem og teste ulike ting. At jeg i tillegg vant var veldig overraskende. Det har gitt meg stor motivasjon til å fortsette videre med TV- og filmproduksjon, sier Elise.

Elise startet på TV-produksjonslinjen på Danvik Folkehøgskole for å få et innblikk i hva TV-bransjen egentlig innebærer, noe som har gitt mersmak.

-Jeg har lært meg masse jeg ikke ville vært foruten. På Danvik kan man kan prøve seg på mye forskjellig, ikke bare på TV, men også på tvers av linjene.

Til høsten skal hun gå Danviks mediepraksisår, der hun skal ha praksis i Nordisk Film TV.

-Jeg ser fram til og gleder meg veldig til å komme ut i bransjen og lære mer om hvordan det er i bransjen. Jeg gleder meg til å være med i forskjellige produksjoner og skaffe meg ulike erfaringer og kontakter. Videre håper jeg på å komme inn på studier. Drømmen er å komme inn på TV-skolen i Lillehammer eller journalistikk-linja i Volda. Om noen år håper jeg på at jeg jobber i TV-bransjen og opplever mye spennende med å fange store øyeblikk gjennom kameraet, avslutter den blide prisvinneren.

Vant med «diss track»

Truls Hj. Steinsvik og resten av filmklassen på Danvik 2019/2020 fikk flest stemmer av alle nominerte filmer, og vant dermed publikumsprisen. De var nominert i kategorien beste musikkvideo, med » Gutta fra film», som ble laget til filmklassens Danvikkveld i fjor.