Forfatterskolen i København har 1200 søkere, og bare åtte studieplasser. En av årets plasser gikk til tidligere Danvik-elev Julie Grindheim.

– Det gikk ikke helt opp for meg hva som skjedde da jeg fikk plassen. Det har nok ikke gått helt opp for meg ennå, sier en glad og fornøyd Julie. Hun var student på linja Manus og skriveverksted på Danvik i 2019-2020. Her fikk hun bekreftet at det er forfatter hun helst vil bli. Nå venter toårige kunstfaglige forfatterstudier i Danmark.

Om å leve drømmen

Hva tenkte du da du søkte om plass på Forfatterskolen, hvor det er så mange søkere og så få plasser?
–Jeg trodde ikke at jeg skulle komme inn da jeg søkte. Men når det verste som kan skje er at man får et nei, må man jo bare ta en sjanse.

Mange har nok drømt om å leve av å skrive, men det er ikke alle som satser. Og selv dem som satser må være innstilt på å møte motstand. Skoler som Forfatterskolen i Danmark har høy pågang og dermed strenge inntakskrav. Likevel: Når man er en av dem som bare MÅ skrive, skal man ikke se bort ifra at ting ordner seg!

Hvorfor skriving?
– Skriving funker for meg, det er liksom umulig for meg å la være å skrive. Jeg skriver ned alt, og jobber videre med noe av det. Den langsiktige drømmen er å få utgitt noe eget.

Om året på Danvik

Julie forteller at måten hun skriver og ser på sine egne tekster har forandret seg gjennom året på Danvik.
– Med så gode lesere som Inger og Bjørn Esben (lærere på Danvik, red. anm.) har jeg blitt mer bevisst på det jeg gjør. De så tekstene og meg, forsto hva jeg ville, og ga meg tilbakemeldingene jeg trengte. Det å ha lærere som kan det de gjør og vet hva de snakker om, gjør at tilbakemeldingene betyr ekstra mye. Når de har tro på meg, betyr det noe.

Hva tar du med deg fra manuslinja og inn i disse studiene?
–Måten vi har jobbet, med for eksempel lesing av hverandres tekster, gi og få tilbakemeldinger, er kanskje noe av det viktigste jeg tar med meg. Ingenting er så verdifullt som å ha en god leser. Men også måten å se ting på; Alt en overflate kan være. Hvordan man kan bruke ord og bilder i teksten.

Noe annet du vil tilføye?
– En ting vil jeg si: Alle som tenker på å søke på Danvik – søk! Enkelt og greit. Det vil gi så mye. Et år på Danvik er virkelig verdifullt.

Gratulerer med studieplassen i Danmark, Julie!