Abdirahman Ibrahim er elev på filmlinja på Danvik Folkehøgskole. For noen få år siden visste han ikke helt hva folkehøgskole egentlig var. I dag anbefaler han det på det varmeste. Her er hans oppsummering av skoleåret så langt.

Abdirahman Ibrahim
Abdirahman Ibrahim


Ville ha et kreativt år

Hva gjorde at du søkte deg til Danvik?

-Søsteren min har en venninne som hadde gått på Danvik folkehøgskole og anbefalte meg å gå der. Jeg fulgte rådet og søkte da filmlinja på Danvik folkehøgskole.

Kan du fortelle litt om klassen din?

-Jeg har alltid vært interessert i musikk, foto og mennesker. Jeg valgte likevel å gå på̊ filmlinjen, da jeg mener denne linjen ville hjelpe meg sterkest teknisk til fremtidige jobber. Under skoleåret på̊ Danvik har jeg fått god kompetanse i både filmfotografering, klipp og lydarbeid. Siden skolen også̊ har en fotolinje, har jeg hatt muligheten til å videreutvikle meg som fotograf ved siden av filmundervisningen, og jeg har brukt mye av fritiden min i skolens fotostudio.

Lærerne her er så støttende, jeg har hatt et mye tettere samarbeid med lærerne her enn hva jeg hadde på videregående. I starten av skoleåret var jeg litt usikker på om jeg passet best på film- eller TV-linja, men nå er jeg veldig fornøyd med å gå i filmklassen.

Fotograf: Abdirahman Ibrahim
Fotograf: Abdirahman Ibrahim

Hvordan er livet på Danvik?

–Jeg trives veldig og det skjer mye forskjellig hver dag. Danvik folkehøgskole er Norges mest kreative mediefolkehøgskole og du møter på mange kreative sjeler som hjelper deg til å utvikle deg selv. Danvik ligger veldig sentralt i forhold til Drammen sentrum. Vi har utsikt fra rommene våre ned til Marienlyst stadion. På skolen har vi også eget svømmebasseng, biljardbord, bordtennis og bandrom, så det er alltid noe å gjøre inne. Utendørs om sommeren sitter vi ved benkene og griller, vi maler blant annet og hører på god musikk og spiller volleyball.

I oktober valgte jeg opplevelsesuke som valgfag fordypning. Det var fin måte å koble av og gjøre noe annet. Vi var blant annet på toppturer, klatring, på trampolinepark og i Drammensbadet. Jeg har masse å fortelle om hvordan livet på Danvik er, men kan nevne karaokekvelder, Danvikkvelder, alles bursdag, halloweenfest, Harry Potter-uke, 24 Timer Live For India, Vinter-OL og Valentinsdagen.

Fotograf: William Stang
Fotograf: William Stang

Folkehøgskole – hva er det?

Hvordan stiller foreldrene dine seg til at du har valgt et år på folkehøgskole?

-Mamma har alltid vært opptatt av at jeg skal ha en plan med det jeg gjør, men så lenge jeg har det, er hun positivt innstilt. Men jeg måtte forklare folkehøgskole-konseptet til mamma for hun visste så lite om det.

Hva tror du kan være grunnen til at folkehøgskolene har færre elever fra familier med innvandrerbakgrunn?

-Etnisk norske folk har foreldre som tidligere har gått på folkehøyskole og som har bra erfaringer derfra. Familier med innvandrerbakgrunn har muligens ikke samme nettverk. Jeg mener at målrettet promotering av det pedagogiske tilbudet, erfaringene, opplevelsene og mulighetene for utdanning/videre arbeid etter endt skoleår er det som er riktig. Dessuten vil kanskje ikke ungdommer med innvandrerbakgrunn sitte med mer studiegjeld enn nødvendig av hensyn til familieøkonomien.

Kunne ikke hatt det bedre

Nå som du har gått her snart et år, vil du anbefale Danvik til andre?

-Jeg vil anbefale det på det sterkeste! Vi som har valgt folkehøgskole i år, har vært veldig heldige med tanke på korona-situasjonen og kan være mange samlet i samme kohort. Jeg kunne faktisk ikke hatt det bedre og miljøet er helt topp.