Øverst på programmet i Berlin i dag stod produsent Nicolás Celis som du ser framme, midt i bildet, sammen med filmelevene fra Danvik. Filmen hans Roma (som ligger på Netflix) er nominert til hele 10 oscarpriser i 2019. Filmen er i stor grad basert på regissøren Alfonso sin oppvekst i bydelen Roma i Mexico city. Den følger livet i en middelklassefamilie og husholdersken. I filmen er det ikke castet profesjonelle skuespillere men den har likevel høstet mye positiv oppmerksomhet. Nicolás var opptatt av å formidle til elevene at hvis man vil oppnå det man vil – så måtte man være «på» hele tiden. Selv har han ikke utdannet seg innen filmfaget men har i stor grad kommet seg til ved å jobbe knallhardt. Ovale helger midt i en produksjon er helt uaktuelt i vår bransje, sier han. God arbeidsmoral er kjempeviktig. Denne filmen valgte de å ikke distribuere rundt omkring, men gikk til Netflix, fordi de tenkte den ville få sitt største publikum gjennom denne arenaen.

Neste foreleser ut ble den nederlandske regissør Sara Zara Dwinger. Hun har regissert kortfilmen Yulia & Juliet som er tatt ut til Generation programmet. Ta alle kurs du kan ta og bygg opp din kompetanse sier hun. Selv følte hun seg naken og på bar bakke selv som ferdig utdannet men kom likevel fort i gang som filmskaper. Det skal bli spennende å se hvordan det går med filmen hennes i løpet av festivalen. Historien er tung, men Dwinger har valgt å bruke mye farger i filmen for å lette på presentasjonen.

Norway House: Norge har en egen paviljong på over 300 kvm midt i Berlin og vi er dermed en av de største sponsorene til Berlinalen i 2019. Her har Danvik fått eksklusiv tilgang til «huset» og har nettopp fått sett to presentasjoner av filmer som skal produseres der aktuelle filmaktører blir invitert med videre i prosessen. På bildet ser du Åge Hoffart i samtale med danvik-elever på scenen i Norway House.

Produsent Frank Mosvold viste elevene den ferske traileren til sin helaften animasjonsfilm Ella Bella Bingo (Elleville Elfrid), som ble presentert under markedet på årets Berlinale. En engasjert produsent med et klart budskap om at utholdenhet og ærgjerrighet er viktig for å nå sine mål i denne bransjen.

Stine Oppegård er fagleder for lansering av norsk spillefilm i utlandet, og har et svært viktig arbeid under European Film Market (EFM), hvor filmbransjen fra hele verden kommer sammen for å markedsføre og selge sine filmer for internasjonal distribusjon. Stines mangeårig fartstid i Norsk Film Institutt har gitt henne et enormt nettverk internasjonalt, og kunne dele av sine erfaringer med filmelevene, hva som er viktig å tenke på og hvordan man bør gå frem i mylderet av festivaler når elevene en dag skal ut med sine filmer til publikum.