I vinterferien var vi i filmklassen på tur til den 70. Berlin Internasjonale Filmfestival. Vi fikk oppleve alt fra kjempegod kebab til filmpremierer og “Table Talks” med verdenskjente skuespillere og filmskapere.

Til tross for en veldig tidlig start på reisen en mandags morgen var klassen i godt humør og gira etter å oppleve alt denne turen hadde å tilby. Ikke engang regnværet og ventingen klarte å knekke humøret vårt nå som killer duoen Bjørn Erik og Einar var tilbake med sine fantastiske vitser og sitt strålende humør.

I løpet av de første to dagene fikk vi møte hele syv foredragsholdere, både norske og internasjonale filmskapere. Flere av de hadde gått på Danvik, noe som gjorde det ekstra spennende å høre hvordan de har kommet dit de er i dag. Det var veldig lærerikt. Vi lærte blant annet om livet i bransjen og om veien fra en spillefilm idé til ferdig produkt. Vi fikk besøk av film studentene bak kortfilmen Filipiñana som vant Silver Bear Jury Prize. Den var også klassens favoritt etter kortfilm visningen på CinemaxX. Vi fikk også et spennende møte med den norske komponisten og vokalisten Christine Hals som fortalte om sin inspirerende reise fra da hun kauket til gårdsdyra som liten og hele veien frem til livet som filmkomponist i Hollywood. Vi fikk også møte produsentene bak filmene Roma, Gunda og Elleville Elfrid.

Til lunsj og middag fikk vi en del fritid, og med det fikk vi opplevd flere ulike restauranter og områdene i nærheten av dem. Ikke bare fikk vi prøvd oss på typisk tysk mat som bratwurst og kartoffelkloesse, men vi fikk også spist kjempegod meksikansk, asiatisk, italiensk og tyrkisk mat rundt om i hele Berlin. Vi fikk også tid til å besøkte filmmuseet, dra på shopping og sightseeing i det historiske og hippe strøket Mitte.

Noe av det beste med turen var alle filmene vi fikk se og diskusjonene som fulgte. Vi fikk se hele tre spillefilmer og fem kortfilmer. Vi hadde alle meninger om hva vi likte og hva vi ikke likte, hvilken film som var best og ulike tolkninger av karakterene og innholdet. Det største samtaleemne ble filmen DAU. Natasha hvor produksjonen i seg selv var et stort eksperiment. Også den vant en sølvbjørn, for “Outstanding Artistic Contribution”. Vi fikk med oss en tredje prisvinnende film, Bad Tales, som tok sølvbjørnen for beste manus.

Med Berlinalen følger verdenskjente skuespillere og filmskapere. Gjennom åpne intervjuer med blant annet Cate Blanchett og Helen Mirren fikk vi overvære samtaler om temaet for årets festival, “Collectives”. Filmskaperne på disse arrangementene står bak filmer som tar tak i temaer som migrasjonspolitikk, multi-nasjonale identiteter og diskriminering.

Som avslutning på den fine turen hadde hele klassen en kjempehyggelig middag på en veldig god pakistansk restaurant. Vi fikk også en overraskelse den kvelden, men det er hemmelig, forhåpentlig får neste kull også oppleve det vi gjorde.

– Julie og Ludvig, filmelever 2019/20

Få mer innsikt om turen med reiselederen her!