Lyd har en viktig rolle i en film og er et veldig spennende område og utforske. For at filmene elevene lager på filmlinjen skal nå sitt fulle potensial er det viktig med et godt lydbilde, og blant de mange som hjelper til på veien er Ola Apenes.

Han har de siste årene vært fast på timeplanen for å dele sin kunnskap om lydarbeid, og møter alltid engasjert for å gi de unge Danvik talentene relevante tips, triks og anbefalinger. -Mitt mål er å gi de det beste grunnlaget for å høste god erfaring i videre arbeid, og ikke minst gi dem et solid grunnlag for valg de selv måtte vurdere innen studieretningen og lydfaget. Når Ola demonstrerer og elevene får leke seg med å lage lydeffekter er det god stemning, hva er vel mer gøy enn å smadre salathode i gulvet eller skvise appelsin for å lage lyder til filmen på lerretet.

Lydworkshop

Det er nettopp med Ola sin faglige og praktiske kompetanse som gir elevene innsikt og forståelse av hvor viktig lyden er for filmen. Han forteller videre at lyden alltid er det viktigste elementet for å komplimentere bildefortellingen, bekrefte seerens observasjon og lede oppmerksomheten på rett plass. Men mest avgjørende er når du som lyd designer løfter fortellingen til et nivå som gir mottakeren en helt spesiell seer opplevelse, legger han til.

Lydens reise starter lenge før kameraet går. Ola prøver å formidle viktigheten av å ha fokus på lydens potensial allerede i manus fasen. En lyd kan fortelle mye om stemning og dramaturgien i fortellingen, og sier Ola, ikke undervurder «stillheten», som også er en lyd. Og et fotskritt er ikke bare et fotskritt, formen dens kan fortelle mye om karakteren vi ser. Det er i slike elementer av en filmfortelling man kan være med å løfte kvaliteten med gode gjennomtenkte valg.

Lydworkshop 2

Om du drømmer om å være fotograf, regissør, skuespiller, produksjonsleder osv. vil det alltid være en styrke å kjenne de andre fagområdene du skal lede eller samarbeide med sier Ola. Det å ha kunnskap om lyd, vil være et fortrinn i alle produksjoner. Da får du et bevisst forhold til det abstrakte og, noen ganger, det uhåndgripelige faget lyd kan være. Tilegner du deg denne kunnskapen sitter du på erfaring få andre har, en verdi som vil løfte kvaliteten på filmproduksjonene dine vesentlig.