Tidligere filmelev på Danvik, Alexander Ophaug (30), er nå på verdens største kortfilmfestival med filmen sin "Kanskje, for deg". Clermont-Ferrand kortfilmfestival i Frankrike regnes som den største og mest anerkjente festivalen innen kortfilm og avholdes fra 2. til 10.februar. Alexander er manusforfatter og regissør på filmen, som ble plukket ut blant 9400 bidrag til festivalen.

– Det er egentlig litt surrealistisk, men også en tillitserklæring for meg som filmskaper. Med Clermont-Ferrand International Short Film Festival på CV-en kan det bli en døråpner for fremtidige prosjekter, både når det gjelder finansiering og co-produksjoner. På kort sikt kan kortfilmen min få et lengre liv og på lang sikt kan jeg som filmskaper få anledning til å vise meg frem, forteller Alexander.

Opptatt av underfortalte historier

Prosjektet startet for to år siden, da Alexander ble plukket ut til å delta på en nasjonal pitchekonkurranse i regi av Norsk Filminstitutt. Etter workshop, mye forberedelser og til slutt en pitchefinale på Nordkapp, ble prosjektet en av vinnerne. Filminnspillingen startet i januar 2023 og ble ferdigstilt på rekordfart for å rekke påmelding og det som ble verdenspremieren på Kortfilmfestivalen i Grimstad. Omtrent 1 år fra idéfasen til ferdig film.

Kanskje, for deg
Mirabelle Pinker-Spilde og Rami Al-Khafaji, debuterer som skuespillere i filmen. Foto: Skjermdump, "Kanskje, for deg".

"Kanskje, for deg" tar for seg hverdagsfattigdom i Norge og hvordan dette påvirker barna spesielt. Et tema Alexander har hentet fra sin egen barndom, selv om han har skrudd opp dramatikken, for å lage en mer effektiv kortfilm med flere lag.

– Jeg er opptatt av underfortalte historier, og er selv i starten av å skrive manus om ulike tema og historier jeg selv har opplevd. Selv opplevde jeg at vi hadde lite penger til overs da jeg vokste opp og jeg husker hvor nøye min mor var med handlelister. For eksempel skulle alt planlegges i forkant av handleturen. Dette, samt hvordan det er å være storebror i en slik situasjon, er bakteppe for perspektivet til filmen. Visjonen var å komme tett på disse søsknene og fortelle ting mellom linjene på en subtil, men ekte måte.

Vil takke lærerne mine

Den unge filmskaperen gikk filmlinja på Danvik Folkehøgskole i 2012/2013.

– Jeg, som mange andre, ville gå på Danvik for å se om min store interesse kunne bli til noe mer. Det tok ikke mange uker på filmlinja før jeg forstod at jeg var på rett plass til rett tid.

Nå, elleve år senere, ser han tilbake på det han lærte om film på Danvik med ganske nye øyne.

– Jeg husker så godt at begge lærerne mine, Bjørn Erik Pihlmann Sørensen og tidligere manuslærer Einar Sverdrup, var veldig opptatt av hvordan vi kunne skrive og lage filmer som var troverdige og som gjorde større inntrykk. Den beste snarveien til det var gjennom troverdige karakterer, plott og handling. På Danvik så misforstod jeg hva de egentlig forsøkte å lære oss. Det var noe som tok lang tid å lære seg selv, og i ettertid ser jeg at særlig modningsprosessen for meg som manusforfatter og regissør, tok mye lenger tid enn antatt.

Nå som jeg først har anledningen, vil jeg gjerne takke både Einar og Bjørn Erik for at de var mine to første ordentlige mentorer innen film. Mye av lærdommen jeg fikk av å produsere filmer på Danvik, tilbakemeldingene på kortfilmer vi laget og undervisningen, har vist seg å stadig bli aktuell. Nå lager jeg filmer med en historiefortelling som tydelig bærer preg av troverdighet og perspektiv.

Alexander Ophaug Berling
Alexander (nr.3 f.v.) og klassekompiser på filmklassens Berlintur i 2013. Foto: Privat.

Mange jern i ilden

Etter Danvik og mediepraksis, studerte Alexander tre år med dokumentarfilmregi på Lillehammer. Etter fullført bachelor flyttet han hjem igjen til Bergen, der han blant annet har jobbet med videomarkedsføring, film på sosiale medier, skrevet fiksjonshistorier og regissert dokumentarer og kortfilmer.

– Parallelt var jeg veldig opptatt av å komme inn i bransjen lokalt, bli en del av Vestnorsk Filmsenter og bygge meg opp et navn hos den mest aktuelle finansiøren for meg. Gjennom flere prosjekter og pitchekonkurranser føler jeg at Vestnorsk Filmsenter har troen på meg og vil gjerne videreutvikle mitt potensiale.

Han har mange jern i ilden og jobber nå bant annet på et TV-seriemanus, en kinodokumentar og har også planer om en barnebok. Drømmen er å lage store sjangerfilmer, men den jordnære bergenseren har god tålmodighet.

– For å nå målene mine innen filmmediet må jeg først mestre karakterdrevet dramaturgi, lage flere filmer, bygge erfaringer fra filmsett som øverste kreative sjef og ta dette med meg inn i større prosjekter i fremtiden. Men akkurat nå satser jeg på filmer som har en base fra egne personlige opplevelser, fordi det kommer med en sterkere nerve enn det jeg har laget tidligere.

Alexander Ophaug Clermont-Ferrand
Clermont-Ferrand international short film festival 2024 ble åpnet fredag 2.februar. Foto: Alexander Ophaug.

Kan vinne gjev pris

I Clermont-Ferrand blir "Kanskje, for deg" vist totalt seks ganger og konkurrerer mot 51 andre filmer fra hele verden i konkurranseprogrammet til Youth Audience Competition.

– Vinnersjanser er tilstede statistisk, men til syvende og sist håper jeg bare at filmen skiller seg ut og gjør inntrykk på publikum, avslutter Alexander ydmykt.