Den 45. Kortfilmfestivalen i Grimstad går av stabelen denne helgen. Dette er en av de viktigste arenaene hvor nye talenter og erfarne filmskapere møtes. Det vises et bredt utvalg av norske og internasjonale kortfilmer, nye kontakter knyttes og erfaring utveksles. Hele tre tidligere Danvik elever har fått filmene sine med i årets hovedprogram.

Ingrid Runde Saxegaard gikk filmlinjen i 2017/18 og er nå i sitt avgangsår ved den Norske Filmskolen. Filmen Mose handler om Ane som alltid er alene på lekeplassen på grunn av sin særegne interesse for døden. Et vennskap utvikler seg når Sunniva opplever sitt første dødsfall og lurer på hva som skjedde med bestemoren hennes. Dette var ikke et prosjekt som kom lett på plass forteller Ingrid, som sammen med med venninnen fra Danvik, Andrea Usterud-Svendsen, har skrevet manuset til filmen. Med pandemi og utsettelser ble det en prøvelse å få filmen i havn.

Opptak - Mose
Ingrid og Andrea bak kamera under opptaket av kortfilmen Mose

På Danvik fikk jeg øynene opp for at min drøm om å jobbe med film ikke var umulig, og sånn var Danvik veldig viktig for meg og ga meg selvtillit til å stake ut kursen for en karriere innen film.

Det å få vist filmen sin i Grimstad er utrolig gøy forteller Ingrid. Jeg gleder meg til å møte andre kortfilmskapere og kanskje møte nye samarbeidspartnere nå som jeg er ferdig med produksjons design utdanningen på filmskolen.

Hysj
Emilie i registolen sammen med skuespilleren i filmen Hysj (Foto: Filmavdelingen)

I den 25 minutter lange kortfilmen Hysj, er det Emilie Beck som sitter i registolen. Siden hun gikk på Danvik har det blitt mange ulike prosjekt opp gjennom årene, både fiksjon og dokumentarfilmer. Hun har siden utdannet seg på Lillehammer og har både bachelor i dokumentarregi og en master fra filmskolen i fiksjonsregi på serielle formater.

For meg var Danvik helt avgjørende, det lærte meg å forstå at jeg brant for å fortelle egne historier. Jeg fikk et utrolig fint nettverk, som jeg fortsatt jobber med i dag. Vet ikke hvor jeg hadde vært i livet hvis jeg ikke gikk på Danvik bedyrer Emilie og legger til at det var et av de viktigste årene i livet hennes, uten at hun helt visste det da.

Når jeg utvikler egne prosjekter kommer jo som regel ideen først forteller Emilie, enten en karakter, en scene eller et scenario jeg opplever selv eller hører fra andre, også ligger den ideen i hodet og murrer en stund frem til jeg finner ut av dilemmaet og handlingen. Kortfilmen Hysj ble til på en litt annen måte, det var hennes co-manusforfatter som kontaktet Emilie med en idé basert på hans egen oppvekst. Det var veldig spennende å være to om utviklingen av historien forteller Emilie. Filmens fotograf er også tidligere Danvik elev, Benjamin Mosli gikk filmlinjen i 2009/10.

Fotograf og tidligere Danvik elev Benjamin Mosli på dolly under opptak av Hysj (Foto: Filmavdelingen)

Can you see the sound er en absurd dystopi med sansene våre, om lyd, syn og logrende tunger kan regissør Abel Skancke Aarflot fortelle. Filmen har en surrealistisk visuell still, den er delvis humoristisk og delvis urovekkende. Etter filmlinjen på Danvik var Abel mediepraktikant på den tiden pandemien herjet. Det var utfordrende å få tak i crew og gjøre filmopptak. Jeg hadde nylig begynt å lære meg After Effects og bestemte meg for å prøve å lage en animasjonsfilm med programmet, og slik ble kortfilmen til forteller Abel.

Abel sin animasjons kortfilm Can you see the sound

Det er veldig stas å få vist filmen på Kortfilmfestivalen. Tidligere har jeg vist film på Amandus, men i Grimstad er det et enda større publikum som kan bli både nervepirrende og spennende på en gang avslutter den gryende filmskaperen.