Hvert år tar TV-skolen ved Høgskolen i Innlandet inn rundt 67 studenter til sine bachelorstudier innen TV-fag. Felles for veldig mange av disse studentene er at de har gått på Danvik.

Eneste i landet

Danvik Folkehøgskole er den eneste folkehøgskolen i landet som tilbyr en ren TV-produksjonslinje. I ni måneder får elevene fordype seg i flerkamerateknikk, som er en produksjonsmetode der man filmer med flere kameraer samtidig og som brukes blant annet i studioproduksjoner, sportssendinger og livesendinger fra ulike arrangementer.

– Det er veldig gøy å se at så mange fra Danvik søker seg til oss hvert år, sier Aslak Woo Ravlum, høgskolelektor i flerkamrateknikk ved høgskolen i Innlandet (INN).

Aslak Woo Ravlum
Aslak Woo Ravlum underviser i flerkameraproduksjon og regi ved INN.

Han forteller at motivasjon, engasjement og gode samarbeidsevner er veldig viktig for å lykkes som student på TV-skolen.

– Ved å ha Danvik som folkehøgskole her i landet som tilbyr flerkamera, gjør at vi har et solid og stødig tilbud til de som har lyst til å snuse på, utforske og lære noe nytt. Der får de en grunnleggende forståelse for hva flerkamera er, gjennom de ulike produksjonene. Og mediepraksisåret på Danvik har vist seg å være et veldig bra tilbud som har gjort mange enda mer rustet for å ta en bachelor på TV-skolen, forteller Woo Ravlum.

– Det ligger jo en forventning om at elevene som kommer fra Danvik har en forståelse for TV-faget og har tilegnet seg grunnleggende ferdigheter som de kan bygge videre på, forteller han, samtidig som han understreker at det ikke er noe automatikk i å komme inn på TV-skolen etter å ha gått på Danvik.

Likevel er det svært mange TV-studenter som kommer fra nettopp Danvik.

    Avgjørende skoleår

    På Høgskolen i Innlandet treffer vi TV-studentene Johanne Omdal, Simon David Adam, Dima Kernitskyi, Daniel Pedersen Aanonsen og Elise Augestad, som alle har gått på Danvik. De stortrives på TV-skolen og skryter av både lærerne og undervisningsopplegget på høgskolen.

    På flerkameraregi tas det kun opp fire studenter i året og Dima Kernitskyi kom ikke inn første gang han søkte. Etter et år på TV-produksjonslinja på Danvik var han en av de som kom igjennom nåløyet.

    Dima Kernitsky studerer flerkameraregi og elsker musikkproduksjoner.

    – Jeg tror Danvik var avgjørende for at jeg kom inn. Jeg fikk mye erfaring, et innblikk i bransjen og hadde god forståelse for alle prosesser innen den metoden jeg fordyper meg i, sier han.

    – Etter ett år på Danvik og ett i praksis, var jeg motivert for å jobbe i denne bransjen, og visste at dette var en utdanning jeg ville ta. Jeg tror det var denne motivasjonen og klarheten som gjorde at jeg var blant de heldige som kom inn på TV-ledelse, forteller Johanne Omdal, som går 3.året.

      Dima mener året hans på Danvik også ga ham et godt grunnlag og gjorde han rustet for videre studier innen TV-produksjon.

      – På Danvik måtte jeg gjennom mange produksjoner på relativt kort tid, som ga meg mengdetrening. Jeg hadde nok brukt veldig mye tid på å sette meg inn i flerkamera hvis jeg ikke hadde gått på Danvik, sier han og får støtte fra Simon David Adam, som er i sitt tredje år på flerkamerateknikk. Han kunne lite om flerkamerateknikk, før han begynte på Danvik.

      Simon David Adam studerer flerkamerateknikk på INN. Han ønsker å jobbe som EVS-operatør og grafiker.


      – Danvik og mediepraksisåret ga meg arenaen til å lære en del tekniske konsept, som ga meg en mykere start på TV-skolen. Dermed kunne jeg tidligere begynne å lære meg mer avanserte teknikk og føle meg trygg i arbeidet mitt. Mye av feilsøkingsevnene fikk jeg i løpet av danvikåret, mener Simon.

      – I løpet av studietiden min på Lillehammer har jeg følt på at jeg har hatt en fordel av ting jeg lærte på Danvik og under praksisåret mitt. På TV-skolen har vi ulike prosjekter som utfordrer oss, slik at vi lærer mest mulig. Da er det veldig lurt at vi har vært igjennom dette før og blitt kjent med de ulike rollene en produksjon består av, sier 2.årsstudent på flerkamera-regi, Elise Augestad.

      – Ja, at jeg hadde hatt undervisning i hvordan de ulike rollene i en TV-produksjon fungerer, føler jeg ga meg mer forståelse for hver enkelt arbeidsoppgave i en TV-produksjon, skyter Johanne inn.

      Johanne Omdal går siste året på TV-ledelse på INN.

      Anbefaler Danvik før studier

      Daniel Pedersen Aanonsen er inne i sitt siste år på flerkamera-teknikk. På Danvik oppdaget han hvor mye han likte å jobbe sammen med andre folk, og ikke minst sammen som et stort team. Dersom du vurderer å studere på TV-skolen, anbefaler han et år på Danvik først.

      – Jeg anbefaler sterkt å søke på Danvik først, spesielt hvis du er usikker. Det var på Danvik jeg fant den store gleden med å jobbe med TV og det var der veien framover ble satt for meg.

      Daniel Pedersen Aanonsen er inne i sitt siste år på flerkamerateknikk og ser for seg en jobb i NRK eller NEP etter endt studie

      – Jeg hadde ikke vært her jeg er i dag uten å kunne vise frem arbeid fra Danvik og erfaringene fra mediepraksisåret. Man har en mye større følelse av overskudd når man da tar veien videre til høgskolen. Men både her og på Danvik krever det mye egeninnsats for å lære mest mulig, sier Simon.

        De andre er enig i at et år på folkehøgskole kan være lurt, før man starter en treårig utdanning.

        – På Danvik vil du finne ut om TV er noe for deg. Flerkamera kan være veldig krevende, men på TV-produksjonslinja får du et veldig godt innblikk i bransjen og prosessene, sier Dima.

        – Skolen hjelper deg også til å finne ut hvilken retning innenfor TV-bransjen man har lyst til å gå, legger Elise til.

        Elise Augestad studerer 2.året på flerkameraregi på INN.

        – Et par år på baken før man starter på TV-skolen tror jeg er lurt for alle og enhver, sier Johanne. Enten om det er et år på Danvik for å finne ut om TV-produksjon er noe man faktisk har lyst til å gjøre, eller om man gjør noe helt annet.

        – Og så må jeg bare legge til det sosiale, sier Simon. Jeg bor nå sammen med to personer jeg gikk sammen med på Danvik, og året har masse sosialt å gi også utenom det faglige, avslutter han.

        HER kan du søke skoleplass og lese mer om TV-produksjon på Danvik.